Email: talpmasszor@freemail.hu Tel: 06 30 9630 549

Talpmasszázs

Az érintés csodálatos művészete.

Reflexológia

 

A Reflexológiáról

A reflexológia empirikus módszer. Az egészséget megtartó életerők tudatos célirányos serkentése ujjnyomással a reflexterületeken időfaktor figyelembevételével, meghatározott zónára, fájdalomküszöb alatti nyomáserősséggel.

Megközelítőleg 5000 éves múltra tekint vissza, és igen kevés írott anyaggal rendelkezik. A törzsfejlődés során eleinte a masszírozási fogásokat a fájdalmak csillapítására alkalmazták, késobb tudatosabban gyúró, nyomó, csipkedő fogásokat használtak. Az első hiteles adat Kr. e. 2330-ból származik, egy falfestmény a láb és kézmasszázs fogásait ábrázolja. Az első összefoglaló mű, amely az emberi szervezet harmóniájával és annak megőrzési módszereivel foglalkozik „a Sárga Császár Belgyógyászati Könyve”. (Kr.e. 26-ra tehető). Ez a mű már részletesen foglalkozik különbözo gyógymódokkal és masszázstechnikákkal.

Az antik időkben az orvosok számára a masszázs a gyógyítás, a fájdalomcsillapítás legfőbb eszköze volt. Ásatási leletek bizonyítják, hogy a fejlett maya, azték és inka civilizáció orvosai jól ismerték a nyomási pontokat és azok masszírozási módját. A masszázs módszerét az arabok fejlesztették tovább. A reflexológia egyszerűbb formája már a 14. században Európában is ismeretes volt. Sok indián törzs ősidők óta ismer olyan gyógymódokat, amelyek nem közvetlenül a megbetegedett szerv kezelésével éri el a gyógyulást.

A zónaterápia első népszerűsítője és kutatója Dr. V.H. Fitzgerald. A testet hosszanti és vízszintes zónákra osztotta, majd ezeken a területeken elhelyezkedő szerveket a kéz és láb bizonyos területeivel hozta összefüggésbe. Az 1930-as években magánrendelőt nyitott, mint reflexológus. A Fitzgerald-féle testzónákat a talpra is kiterjesztette. 1938-ban bemutatta a lábreflexzóna-masszázst, mint diagnosztikai és terápiás módszert, valamint megnyitotta reflexológus képző iskoláit.

Világszerte elismert módszerré vált a reflexológia. Népszerűsége töretlen, amit a tanfolyamok ezreinek látogatottsága is bizonyít. Orvosok, terapeuták, érdeklődő laikusok, egyre többen foglalkoznak a reflexológiával.